טיפול כירורגי בחצוצרה - הידרוסלפינקס בסוגי טיפול

הידרוסלפינקס פירושו נוזל בחצוצרה. מדובר במצב פתולוגי שבו החצוצרה חסומה ומלאה בנוזל עם מרכיבים דלקתיים (בדרך כלל דלקת כרונית). הסיבה אינה ידועה, אבל תהליכים דלקתיים בחצוצרה ובאגן בעבר הם גורם סיכון מובהק לכך. 

הידרוסלפינקס יכולה להתגלות במסגרת ברור אי פריון, ברור כאב בטן תחתונה או בבדיקה שגרתית. החשיבות הקלינית של הממצא היא בשני מצבים עיקריים –כאב בטן וסיכון לדלקות אגן חוזרות או פגיעה בפריון. 

הבעיה העיקרית בהידרוסלפינקס היא פגיעה בתפקוד החצוצרה. אם מדובר בחצוצרה אחת בלבד, והחצוצרה השנייה תקינה לחלוטין, הרי שיכולת הפריון הספונטני נשמרת. אבל הידרוסלפינקס עלול להפריע גם לתהליך ההשרשה של הביצית המופרית ברחם, לאחר ההפריה בחצוצרה התקינה. איך? הסברה היא שנוזל מתוך החצוצרה החולה ניגר אחורה אל הרחם ומפריע להשרשה תקינה של הביציצת המופרית ליצירת היריון תוך רחמי תקין. 

יתרה מזאת, הידרוסלפינקס ומחלות דומות בחצוצרות חושפות את המטופלת לסיכון גבוה יותר להיריון אקטופי, שברוב המקרים מתרחש בתוך החצוצרה. מדובר בהיריון לא תקין ומסכן חיים, שיש לסלקו בהקדם. 

מטופלות רבות עם הידרוסלפינקס מגיעות לכן לטיפולי פריון. גם לכך המחלה יכולה להפריע. שיעור ההצלחה בטיפולי פריון בנוכחות הידרוסלפינקס – יורד משמעותית. כיוון שכך, קיימת המלצה ברורה לכריתת החצוצרה החולה בגישה לפרוסקופית (ואז גם נבחנת תקינותה של החצוצרה השנייה), מה שמשפר פי 2-3 את הסיכון להצלחת הטיפול.

שאלות נפוצות

אין תשובת בית ספר פשוטה לשאלה הזאת. ההחלטה תלויה המשתנים קליניים רבים נוספים. הידרוסלפינקס מפחית את סיכויי הצלחת טיפול הפריון, המשתפרים משמעותית בעקבות הניתוח, ולכן בארה״ב מקובל לבצע הניתוח לפני תחילת טיפול הפריון (שמחירו גבוה ואינו מסובסד). בישראל קיימות שתי הגישות. מומלץ להיוועץ ברופא פריון ובגינקולוג-כירורג כדי להגיע להחלטה מתאימה למטופלת.

גם כאן פועל העקרון של אינדיבידואציה של הטיפול. ככל ניתן לומר שעדיף להתחיל טיפול בתחילת גיל המעבר ולהמשיך הטיפול מבלי לחשוש לפחות 5-10 שנים, תוך מעקב מרפאתי סדיר (אחת לחצי שנה או שנה, בהתאם לתסמינים). טיפול ממושך מזה מחייב יעוץ מסודר של בחינת יתרונות מול סיכונים. ככלל, לא מקובל להתחיל טיפול הורמונלי סיסטמי בפעם הראשונה בחיים יותר מעשר שנים לאחר הפסקת הוסת.

בניתוח לפרוסקופי להסרת חצוצרה פתולוגית (חסומה עם הידרוסלפינקס) נבחן בדרך כלל מצב החצוצרות בשני אופנים – במבט ישיר ועל ידי הזרקת חומר צבע דרך צוואר הרחם ובחינת המעבר שלו בחצוצרות (בדומה לצילום רחם, רק במקום שיקוף עקיף כאן ההסתכלות היא ישירה).
לעתים בניתוח יש ממצאים מפתיעים, לטובה או לרעה, ביחס לבדיקות ההדמיה שלפני הניתוח (אולטרסאונד אגן, סונוהיסטרוגרפיה, צילום רחם). לכן, חשוב מאוד לקיים שיחת תיאום ציפיות עם המטופלת לפני הניתוח ולהתייחס לכל המקרים והתגובות האפשריים. בניתוח יבוצע רק מה שסוכם מראש ותמיד לטובת בריאותה הכללית של המטופלת ובהתכתב עם מטרתה (במקרה זה – המטרה היא בדרך כלל הריון ולידה).
מטופלת שנמצאת בטיפול פריון (IVF) בגלל מחלה חצוצרתית החשודה כחד צדדית, ובמהלך הניתוח מתבררת כדו צדדית, תהנה מהסרת שתי החצוצרות מבחינת סיכויי הצלחת הטיפול. אבל רק במידה שהדבר סוכם מראש (אם נראה כך, נעשה כך…) – הוא גם יבוצע.

לקביעת תור לייעוץ ואבחנה