תפר צווארי הוא ניתוח קצר המבוצע במהלך הריון בחשד לאי ספיקה של צוואר הרחם.
אי ספיקה של צוואר הרחם משמעותה שצוואר הרחם לא מסוגל להחזיק את ההיריון עד למועד הרצוי (שבועות 37-42) ולכן הסיכון להפלה מאוחרת או ללידה מוקדמת עולה משמעותית.
חשוב לזכור שיש סיבות רבות ושונות להפלות מאוחרות וללידות מוקדמות ורק במקצת המקרים באמת מדובר בבעיה של צוואר הרחם.
האבחנה של אי ספיקת צוואר הרחם אינה פשוטה, כיוון שאין שום כלי אבחנתי יעיל. האבחנה מבוססת על גורמי הסיכון, ההיסטוריה המיילדותית האישית של המטופלת ובדיקת צוואר הרחם במהלך ההריון (בעיקר באמצעות מדידת אורך התעלה באולטרסאונד בגישה נרתיקית).
כאשר עולה חשד שמדובר באי ספיקה של צוואר הרחם, הפתרון היעיל ביותר הוא תפר צווארי – תפר עבה ובלתי נספג שמונח באופן טבעתי סביב הצואר ו״מכריח״ אותו להיות סגור. באופן כזה הסיכון להפלה מאוחרת וללידה מוקדמת יורד משמעותית.
הניתוח מתבצע תחת הרדמה (כללית או אזורית) ונמשך כרבע שעה
עדיף להניח תפר צווארי מניעתי בשבועות 12-15 להריון, לפני שהסיכון לסיבוכי הריון עולה. תפר כזה הוא פעולה אלקטיבית מוזמנת במסגרת אשפוז יום בבתי החולים הפרטיים.
לעתים, החשד לאי ספיקה של צוואר הרחם מתגלה בשלב מתקדם יותר בהיריון ואז נשקלת האפשרות לתפר דחוף (הירואי), שניתן להניחו עד שבוע 24. תפר כזה מתבצע בדרך כלל במסגרת אשפוז במחלקת נשים בבית חולים.
למרות משכו הקצר של הניתוח, מדובר בפעולה מורכבת עם פוטנציאל סיבוכים קצרי וארוכי טווח, ולכן נדרשים ניסיון ומיומנות ברמה גבוהה.
בידיים מנוסות, מיומנות שיעור הסיבוכים של ניתוח להנחת תפר צווארי מניעתי אלקטיבי – נמוך מאוד.
ד״ר גביש מנוסה מאוד בניתוחים לתפירת צוואר הרחם בגישות ושיטות מוכרות בעולם.
השירות שתקבלי במרפאה הפרטית של ד״ר גביש יהיה מלא, בדיוק על פי גישתו – חתירה לאבחנה, מתן פתרונות, מענה מהיר ומקצועני, גישה מכילה מרגיעה ופרופורציונית. והכל מתוך ראיית האדם ובריאותו השלמה.
ד״ר גביש מנוסה מאוד בניתוחים לתפירת צוואר הרחם בגישות ושיטות מוכרות בעולם.
השירות שתקבלי במרפאה הפרטית של ד״ר גביש יהיה מלא, בדיוק על פי גישתו – חתירה לאבחנה, מתן פתרונות, מענה מהיר ומקצועני, גישה מכילה מרגיעה ופרופורציונית. והכל מתוך ראיית האדם ובריאותו השלמה.
התשובה מורכבת ותלויה בנסיבות הלידה המוקדמת.
ככלל, לאחר לידה מוקדמת אחת מקובל לטפל במהלך ההיריון הבא בהורמון פרוגסטרון, שידוע כמפחית סיכון להישנות לידה מוקדמת.
אם מנגנון הלידה המוקדמת חשוד מאוד כאי ספיקה של צוואר הרחם (למשל – פתיחה של הצוואר ללא צירים), תפר צווארי הוא אפשרות שבאה בחשבון.
לאחר לפחות שתי לידות מוקדמות או הפלות מאוחרות מקובל לשקול הנחת תפר צווארי.
אינדיקציות נוספות להנחת תפר צווארי – קיצור משמעותי של אורך תעלת צוואר הרחם במהלך ההיריון, או פתיחה ומחיקה של צוואר הרחם שמתגלים במקרה (ללא תלונה על צירים).
1. ניהול שמרני – מעקב אחת למספר חודשים.
2. ניתוח להסרת הציסטה, בדרך כלל בלפרוסקופיה.
קוניזציה של צוואר הרחם היא ניתוח קצר המתבצע בגלל אבחנה של נגעים טרום ממאירים בצוואר הרחם. בניתוח מתבצע חיתוך בצורת חרוט (ומכאן השם – Cone – Conization) של החלק הדיסטלי (החיצוני יותר) של צוואר הרחם. מדובר על חיתוך של מילימטרים בודדים.
אמנם ידוע שלאחר קוניזציה הסיכון ללידה מוקדמת עולה מעט, אך אין כל הוכחה שהנחת תפר צווארי מפחיתה את הסיכון הזה, ולכן – אין המלצה להניח תפר צווארי למטופלות שעברו קוניזציה. ההמלצה היא לעקוב אחר אורך תעלת צוואר הרחם, ובמידת הצורך (קיצור משמעותי) – להניח תפר צווארי.
תפר צווארי מקובל להסיר לקראת המועד (שבוע 35-37). הפעולה מתבצעת בדרך כלל במיון יולדות בביה״ח בו את מתכננת ללדת. ברוב המקרים מדובר בפעולה קצרה ופשוטה, ללא הרדמה. לעתים – בגלל כאב או תפר שקשה להגיע אליו – יש צורך בהרדמה אזורית.
לעומת המצב הרצוי, לא פעם נדרשת הוצאת התפר באופן דחוף בעקבות צירים/ ירידת מים/ דימום בשבועות מוקדמים יותר בהיריון. אם יש חשד שמתפתחת לידה מוקדמת, חייבים להסיר את התפר, כדי שצוואר הרחם לא ייקרע בניסיון להיפתח כנגדו.
מצבים שבהם אנחנו שוקלים בחיוב שימור פריון לפני או אחרי הניתוח הם:
– חשד גבוה לממאירות במטופלת צעירה ללא ילדים, שצפויה לעבור טיפול כימותרפי גונדוטוקסי (הפוגע בשחלות).
– ניתוח מתוכנן לציסטות בשתי השחלות במטופלת שטרם הרתה.
– במטופלות שבהן הרזרבה השחלתית נמוכה טרם הניתוח.
– במקרים קשים של אנדומטריוזיס, בהם קיימת פגיעה ברזרבה השחלתית.
במרפאה של ד”ר עוז גביש, כל מטופלת זוכה לטיפול מקצועי ואישי, המותאם לצרכיה הייחודיים. אנו מחויבים לספק שירות רפואי ברמה הגבוהה ביותר, תוך שמירה על יחס חם ואכפתי לכל אחת ואחת.
© כל הזכויות שמורות למור מרקטינג 2024