גרידה/הפלה - הפסקת הריון

הפלה, או חוסר התפתחות של הריון בראשיתו, היא תופעה שכיחה – בערך אחד מכל חמישה הריונות מסתיים בטרימסטר הראשון של ההריון. 
לעתים ההפלה מתרחשת באופן ספונטני – מופיע דימום והרחם מתרוקן, באופן שלם או חלקי. אם הדימום רב ומלווה בחולשה וכאב בטן עז – מומלץ לפנות ישירות למיון נשים.
אך לעתים ההיריון לא מתפתח (או שהדופק העוברי מפסיק) ולא מתרחשת הפלה. מצב כזה נקרא הפלה נדחית – Missed Abortion, וגם הוא שכיח למדי. 
אין קשר בין פעולות שעשתה המטופלת בהיריון לבין התרחשות ההפלה. רוב ההפלות קשורות בהפרעה כרומוזומלית של העובר, שאינה תורשתית. 

כאשר האבחנה היא הפלה נדחית, כלומר – בחלל הרחם יש תוכן הריוני לא תקין (עובר ללא דופק ולעתים שק הריון ריק), יש שלוש דרכי פעולה עקרוניות:

  1. המתנה להתפתחות הפלה ספונטנית. 
  2. גרימת הפלה עם תרופה.
  3. ריקון הרחם בחדר ניתוח, בפעולה המוכרת כגרידה (אם כי עיקרה שאיבה). 

בחירת דרך הפעולה

בחירת דרך הפעולה המתאימה תלויה במשתנים קליניים רבים וצריכה להיעשות באופן מותאם אישית לאחר בדיקה. 
המתנה וטיפול תרופתי לגרימת הפלה הן שיטות פעולה המתאימות בעיקר בשבועות הריון מוקדמים. 
ככל שההיריון מתקדם יותר בטרימסטר הראשון – מומלץ להעדיף ריקון כירורגי של הרחם (שאיבה/ גרידה) בהרדמה בחדר ניתוח. 

היתרון בריקון כירורגי של הרחם

היתרון הבולט של ריקון כירורגי של הרחם בחדר ניתוח הוא שזו פעולה קצרה, בטוחה ומאפשרת ריקון רחם שלם בוודאות גבוהה. מדובר בפעולה במסגרת אשפוז יום (שחרור כשעתיים לאחר הפעולה) ואחרי החלמה של ימים ספורים – זה מאחורייך. לחלק מהמטופלות מדובר ביתרון משמעותי מבחינת הציפיות ואורח החיים. 

לעומת זאת, בהמתנה קיימת אי ודאות וסיכון לדימום מסכן חיים המצריך פניה דחופה לביה״ח. גם טיפול תרופתי לגרימת הפלה (כדורי ציטוטק, לעתים בשילוב עם מפיג׳ין) לא מעניק ודאות מספקת – מדובר בתהליך שיכול לקחת בין מספר ימים עד חודש, שבמהלכו נדרשות בדיקות חוזרות ולעתים טיפול חוזר. ואחרי כל זה, שיעור ההצלחה בריקון מלא של הרחם עומד על כ- 80-85%. היתרונות הם חיקוי של תהליך ״טבעי״ והימנעות מפעולה כירורגית בהרדמה, אך החסרונות רבים – אי ודאות, תהליך ממושך, הימשכות דימום זמן רב, שיעורי אי הצלחה לא מבוטלים (20%), צורך בפעולה כירורגית בהמשך (גרידה או היסטרוסקופיה). 

תהיה הבחירה אשר תהיה, חשוב לעשות אותה לאחר יעוץ מסודר של רופא מנוסה, ומתוך הבנה של היתרונות והסיכונים בכל שיטה ותיאום ציפיות ברור לגבי כל תהליך. 

אם נבחר טיפול כירורגי לריקון הרחם בחדר ניתוח – ד״ר גביש מבצע את הפעולות הללו מדי שבוע במספר בתי חולים פרטיים – מדיקה רמת החייל, רפאל קרית עתידים והרצליה מדיקל סנטר. רמת הזמינות גבוהה ורמת השירות המקצועי והאישי – אף יותר. כל מה שנדרש הוא לשלוח למרפאה (ווטסאפ או מייל) את הפנית הרופא לפעולה, בדיקת אולטרסאונד עדכנית, סוג הדם ובדיקות דם עדכניות (ספירת דם ותקר״ש), ולאחר אישור של ד״ר גביש, ייקבע מועד מוסכם ונוח לפעולה ויינתן תדריך מסודר לקראתה. 

הפלה מאוחרת (מעל שבוע 10)

הפלה מאוחרת פחות שכיחה מהפלה מוקדמת. במקרים אלו המתנה אינה אפשרות מקובלת. קיימות שתי אפשרויות פעולה – ריקון תרופתי של הרחם במסגרת אשפוז במחלקת נשים או ריקון כירורגי של הרחם לאחר הכנה מתאימה של צוואר הרחם (לצורך פתיחתו לממדים שיאפשרו מזעור סיכונים בפעולה). גודל ההיריון והרחם וממדי העובר חשובים מאוד בהחלטה הזאת, כיוון שאלו הם מקרים מורכבים ומסוכנים יותר מבחינת פוטנציאל הדימום מהרחם והסיכון לפגיעה בו. 

הגישה של ד״ר גביש בנושא הפלות מבוססת על התובנות הבאות:

  • הפלה היא אמנם מאורע שכיח, אך למטופלת מדובר במאורע טראומתי. כיוון שכך, המרפאה של ד״ר גביש תדאג לסייע למטופלת לעבור את התהליך באופן זמין ומהיר, רגיש ומכיל, מקצועי וחלק. 
  • ההפלה לעתים היא חלק ממצב בריאות כללי והיעוץ הפרטני שיינתן למטופלת יביא בחשבון את כל נסיבות המקרה ולא רק את הצורך לרוקן את הרחם. הפעולה הכירורגית היא חלק מתמונת בריאות רחבה, ובהתייחס אל כל מרכיביה יינתן היעוץ לפני ואחרי הפעולה. 
  • הפסקת הריון חי היא החלטה מורכבת מאוד, שמעורבים בה שיקולים ורגשות רבים. ד״ר גביש מתנהל בחרדת קודש ומתוך גישה מאוזנת: מצד אחד – כמנתח המבצע את ריקון הרחם ומעניק למטופלת שירות על פי בחירתה כאדם תבוני, ומאידך גיסא – כרופא הומניסט המאמין בקדושת החיים, המתחילים כבר ברחם האם.  בישראל פועלות מתוקף החור ועדות להפסקת הריון. לאחר אישור הועדה – אין שיפוטיות. ועם זאת, ד״ר גביש מקפיד לשוחח עם כל מטופלת לפני הפעולה, כדי להיות בטוח שהיא קבלה החלטה חופשית ומודעת ושהיא שלמה איתה. 

הפסקת הריון

הפסקת הריון עם עובר חי היא פעולה המחייבת אישור ועדה להפסקת הריון, על פי החוק במדינת ישראל. הועדה מאשרת בהתאם לקריטריונים מוגדרים שנקבעו בחוק. 

ריקון הרחם יכול להיעשות בשתי דרכים:

  1. ריקון תרופתי – מפיג׳ין ויומיים אח״כ ציטוטק. ומעקב אחר התגובה, שכאמור יכולה להימשך עד חודש. אפשרות זאת מתאימה עד שבוע 7 להריון. 
  2. ריקון כירורגי – שאיבה וגרידה בחדר ניתוח בהרדמה. 

כך או כך, תיאום התור לפעולה מחייב פניה לוועדה להפסקת הריון וקבלת אישורה.

שאלות נפוצות

הסיכון לפגיעה ברחם במהלך הגרידה (פרפורציה, ניקוב) עם אחד המכשירים הכירורגים הוא קטן מ- 1%, ובידיים מנוסות – עוד הרבה פחות מזה.
הסיכון להידבקויות ברחם בגרידה להפלה נדחית או הפסקת הריון בטרימטסר הראשון הוא קטן מאוד, במיוחד בזכות הקפדה על טכניקה ניתוחית אלגנטית ועדינה, כפי שמבצע ד״ר גביש. הסיכון להידבקויות עולה כאשר מבצעים גרידה ממושכת או מיד לאחר לידה או לצורך הסרת שארית (במקרה זה עדיפה היסטרוסקופיה).
ד״ר גביש הוא כירורג מנוסה מאוד ומקפיד על טכניקה ניתוחית השומרת על תקינות הרחם.

 

אין תשובה אחת קלה לשאלה הזאת. ההחלטה תלויה בגורמים רבים ומעל כולם ברצון החופשי של המטופלת. חייבת להיות התאמה אישית של הטיפול למקרה הקליני ולציפיות של המטופלת, לאחר שהיא מקבלת הסבר ומבינה את היתרונות והסיכונים של כל שיטה, כפי שהוסבר לעיל.

פורמלית, תהליך הפלה תרופתית אינו שלם עד קבלת הוסת הבאה. לכן, אפשר להמתין אפילו חודש ולקבל מנות חוזרות של ציטוטק בניסיון לרוקן את הרחם. ואם לאחר הנסיונות הללו נותרת שארית אפשר לבצע היסטרוסקופיה, פעולה ממוקדת יותר ותחת תצפית אופטית על מסך גדול.
עם זאת, אם לא התרחשה הפלה אחרי שתי מנות נכונות של ציטוטק (חשוב להקפיד על מינון לפי גיל ההיריון), הסיכוי להצלחה יורד עוד ואפשר בהחלט לבחור בשינוי הגישה וריקון כירורגי של הרחם.

לקביעת תור לייעוץ ואבחנה