היסטרוסקופיה

היסטרוסקופיה היא הליך רפואי מתקדם המשמש להערכה ואבחון של חלל הרחם, וכן לטיפולים כירורגיים שונים. מדובר בבדיקה זעיר פולשנית, שבה מחדירים מצלמה זעירה (היסטרוסקופ) דרך הנרתיק וצוואר הרחם, המאפשרת לרופא לראות את פנים הרחם בזמן אמת. ההליך מסייע בזיהוי וטיפול במצבים כמו דימומים חריגים, פוליפים, מיומות, שאריות הריון, הידבקויות רחמיות, מחיצה רחמית והפלות חוזרות.

הליך זה נחשב לכלי חשוב בגינקולוגיה המודרנית, שכן הוא מאפשר לרופא לבדוק את הרחם בצורה ישירה, ללא צורך בבדיקות פולשניות יותר כמו ניתוחים פתוחים. ההיסטרוסקופ מצויד באור ומצלמה, המעבירים תמונה חיה למסך, מה שמאפשר אבחון מדויק ומיידי של מצבי רחם שונים. ההליך מתאים הן לאבחון בעיות רחמיות והן לטיפול בהן, מה שהופך אותו לאחד הכלים המרכזיים בשיפור בריאות הרחם אצל נשים בכל גיל.

בנוסף, ההיסטרוסקופיה מאפשרת לרופאים לבצע פעולות כירורגיות עדינות בתוך הרחם, כמו הסרת גידולים (כגון פוליפים ושרירנים), תיקון מומים מולדים ברחם, הפרדת הידבקויות או טיפול בדימומים לא סדירים. ההליך מהיר יחסית, כרוך בפחות סיכונים בהשוואה לניתוחים מסורתיים, וההתאוששות ממנו נחשבת לקלה ומהירה.

סוגי היסטרוסקופיה

הליך ההיסטרוסקופיה מתחלק לשלושה סוגים עיקריים, בהתאם למטרתו:

היסטרוסקופיה אבחנתית

הליך זה מתבצע כאשר יש צורך בבדיקת חלל הרחם לצורך אבחון בעיות שונות כמו דימומים לא סדירים, חשד לגידולים או אי-פוריות. מדובר בהליך קצר, לרוב ללא צורך בהרדמה, שבמהלכו הרופא בוחן את פנים הרחם ומזהה ממצאים אפשריים.

היסטרוסקופיה ניתוחית

כאשר יש צורך בטיפול בבעיות שהתגלו ברחם, כגון פוליפים, שרירנים, הידבקויות או תיקון מומים מולדים, מתבצעת היסטרוסקופיה ניתוחית. ההליך מתבצע לרוב בהרדמה מקומית או כללית, ובמהלכו משתמשים בכלים זעירים המוכנסים דרך ההיסטרוסקופ לצורך הסרת הממצאים הבעייתיים.

היסטרוסקופיה משולבת – אבחנתית וטיפולית (SEE AND TREAT)

לעיתים קרובות, הרופא מזהה בעיה במהלך היסטרוסקופיה אבחנתית שדורשת התערבות מיידית. במקרים כאלה ניתן לשלב את שני ההליכים – גם אבחון וגם טיפול מידי, ללא צורך בהליך נוסף. שיטה זו יעילה במיוחד עבור מטופלות הסובלות מפוליפים, הידבקויות קלות או מומים מבניים קטנים ברחם.

מתי מבצעים היסטרוסקופיה משולבת (SEE AND TREAT)?

שיטת SEE AND TREAT מיועדת למקרים בהם ניתן לאבחן ולטפל בו-זמנית, והיא מתבצעת כאשר:

  • מתגלים פוליפים או גידולים שפירים שניתן להסיר באופן מיידי.

  • יש חשד להידבקויות רחמיות שניתן לחתוך בזמן ההליך.

  • מזוהות שאריות רקמה לאחר לידה או הפלה שדורשות ניקוי.

  • קיימים מומים מבניים קלים ברחם שניתן לתקן באופן מיידי.

  • ישנו התקן תוך רחמי שנתקע ברחם ויש להוציאו.

שיטה זו חוסכת מהמטופלת את הצורך בביצוע שני הליכים נפרדים, מקצרת את זמן ההחלמה ומפחיתה את הצורך בהרדמות נוספות.

 

סוג ההליך

מטרה

משך זמן

הרדמה

היסטרוסקופיה אבחנתית

בדיקה ואבחון של חלל הרחם

10-15 דקות

ללא הרדמה או הרדמה מקומית

היסטרוסקופיה ניתוחית

טיפול בבעיות כמו פוליפים, שרירנים והידבקויות

30-60 דקות

לרוב בהרדמה כללית

היסטרוסקופיה משולבת (SEE AND TREAT)

שילוב של אבחון וטיפול מידי

20-40 דקות

תלוי במורכבות ההליך

 

מהם הממצאים בחלל הרחם המטופלים בהיסטרוסקופיה?

זיהוי והסרת גידולים שפירים

היסטרוסקופיה מאפשרת לזהות ולהסיר גידולים שפירים כמו פוליפים רחמיים ומיומות (שרירנים). פוליפים הם גידולים קטנים ברירית הרחם שעלולים לגרום לדימומים חריגים, ואילו מיומות הן גידולים שפירים מהשכבה השרירית של הרחם, אשר עלולים לגרום לכאבים, דימום מוגבר ואי-פוריות. ההליך מבוצע לרוב בהיסטרוסקופיה ניתוחית ומאפשר להסירם בצורה ממוקדת וללא חתכים.

כאבים ובעיות פוריות

כאבים כרוניים בבטן התחתונה ואי-פוריות עלולים להיות קשורים להפרעות שונות ברחם, כמו נוכחות של הידבקויות, מיומות או שאריות רקמה לאחר הפלה או לידה. היסטרוסקופיה מאפשרת לאבחן את הבעיות הללו ולטפל בהן, לעיתים קרובות תוך שיפור משמעותי בסיכויי הכניסה להיריון.

תיקון מומים מבניים ברחם

מומים מבניים כמו מחיצת רחם (Septate Uterus) או רחם דו-קרני יכולים לגרום להפלות חוזרות ולאי-פוריות. באמצעות היסטרוסקופיה ניתן לזהות מומים אלו ולתקן אותם בניתוח זעיר פולשני, מה שמגדיל את הסיכוי להיריון תקין בעתיד.

טיפול בשאריות הריון ובעיות לאחר לידה

לאחר לידה, הפלה או הפסקת הריון, ייתכן שיישארו שאריות רקמה בחלל הרחם. מצב זה עלול לגרום לזיהומים, דימומים ממושכים ולבעיות פוריות. היסטרוסקופיה מאפשרת להסיר שאריות אלו באופן מדויק ולשקם את רירית הרחם לתפקוד תקין.

הידבקויות שנוצרו לאחר לידה או הפלה

הידבקויות תוך רחמיות (סינכיה) הן מצב שבו דפנות הרחם נדבקות זו לזו, מה שעלול לגרום לדימומים לא סדירים, כאבים ואפילו אי-פוריות. מצב זה נגרם לעיתים לאחר הפלות חוזרות, גרידות או דלקות ברחם. בהיסטרוסקופיה ניתן לזהות ולשחרר את ההידבקויות, ובכך לשפר את תפקוד הרחם.

דימום מתמשך לאחר לידה או ניתוח קיסרי

חלק מהנשים סובלות מדימומים ממושכים לאחר לידה או לאחר ניתוח קיסרי. במקרים רבים, הסיבה לכך היא שאריות רקמה שלא פונו לחלוטין או כלי דם פעילים ברחם. היסטרוסקופיה מאפשרת לזהות ולטפל במקור הדימום באופן ממוקד וללא צורך בניתוחים מסובכים.

תהליך ההיסטרוסקופיה

שלב ההכנה

לפני ההליך, הרופא עשוי להמליץ על הכנת צוואר הרחם באמצעות תרופות להרחבתו. במקרים מסוימים, יתבצעו בדיקות דם, אולטרסאונד או בדיקות אחרות כדי לוודא את התאמת המטופלת להליך. לעיתים, תינתן הרדמה מקומית או כללית, בהתאם לסוג הפעולה המתוכננת.

שלבי ההליך

  1. החדרת ההיסטרוסקופ – בהיסטרוסקופיה אבחנתית, מכשיר אופטי דק מוחדר דרך צוואר הרחם ללא צורך בחיתוך. בהיסטרוסקופיה ניתוחית, משתמשים בציוד נוסף המאפשר לבצע הליכים כירורגיים.
  2. הרחבת הרחם – הרחבת הרחם מבוצעת באמצעות נוזל סטרילי או גז, המסייעים לשיפור שדה הראייה. בשלב זה, ניתן לזהות בעיות כמו הידבקויות, פוליפים או מומים מבניים.
  3. בדיקה ואבחון – בהיסטרוסקופיה אבחנתית, הרופא בוחן את רירית הרחם ומצלם ממצאים חריגים. במידה ונדרש, ניתן לקחת דגימת רקמה (ביופסיה) לבדיקה פתולוגית.
  4. ביצוע פעולות רפואיות – אם מדובר בהיסטרוסקופיה ניתוחית, מתבצעות פעולות כמו הסרת פוליפים או מיומות, חיתוך הידבקויות, תיקון מחיצות רחמיות או הסרת שאריות הריון.

שלב ההתאוששות

לאחר ההליך, רוב המטופלות משתחררות באותו היום. תופעות לוואי אפשריות כוללות התכווצויות קלות, דימום קל או הפרשות למשך מספר ימים. במקרים נדירים, עלולות להופיע תופעות לוואי חמורות כמו זיהום, דימום כבד או פגיעה בדופן הרחם. במקרה של כאבים עזים, דימום מוגבר או חום גבוה, מומלץ לפנות מיידית לרופא.

סיכום

היסטרוסקופיה היא כלי אבחוני וטיפולי חשוב בגינקולוגיה, המאפשר זיהוי וטיפול בבעיות רחמיות ללא צורך בניתוחים מורכבים. בזכות אחוזי ההצלחה הגבוהים והסיכון הנמוך, מדובר בהליך מומלץ עבור נשים רבות הסובלות מבעיות ברחם. אם את זקוקה לבדיקה או לטיפול, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי מקצועי ולהתאים את הטיפול לצרכים האישיים שלך.

שאלות נפוצות

ההחלטה היכן לבצע היסטרוסקופיה תלויה במספר גורמים – האם מדובר בפעולה אבחנתית או טיפולית, מה סוג הטיפול שצריך לבצע בתוך הרחם, מה גודל הממצא שצריך להסיר, מה משך הפעולה הנדרש כדי לטפל בבעיה שברחם, מה מידת הסבילות לכאב של המטופלת, וכמובן – מה רצונה והעדפתה של המטופלת אחרי שקבלה הסבר על האפשרויות.
ד״ר גביש עובר על ההפניה כדי להחליט מה נכון להציע בכל מקרה ומקרה.
מנהלת המרפאה מציגה את האפשרויות למטופלת ומתאמת בהתאם להחלטה המשותפת איתה.
היתרון של המרפאה הוא בהימנעות מהרדמה והחסרון הוא שלא כל בעיה ברחם ניתן לפתור באופן הזה.
היתרון של חדר ניתוח הוא ביכולת לבצע פעולות מורכבות בשלמות.

צום נדרש רק לפני פעולה בחדר ניתוח תחת הרדמה ובעטיה. משך הצום המומלץ הוא 8 שעות. מים בלבד ובכמות קטנה ניתן לשתות עד 3 שעות לפני הניתוח.

התשובה תלויה בסוג הפעולה שבוצעה ובמורכבותה. פעולות אבחנתיות וטיפוליות קטנות במרפאה לא מחייבות מנוחה אחריהן. הנוזל שמוכנס לרחם נפלט מהר יחסית, כאב בטן תחתונה ודימום קל חולפים תוך שעות בדר״כ ומספיק שיכוך כאב קל.
לאחר היסטרוסקופיה ניתוחית בהרדמה מומלצת מנוחה יחסית של 3 ימים. אין צורך לשכב במיטה אך מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת, יחסים ושהות במים עומדים.

בסך הכל מדובר בפעולה בטוחה עם מעט סיכונים. עם זאת, כמו בכל פעולה פולשנית ברפואה, קיימים מספר סיכונים ששכיחותם נמוכה מאוד: דימום נרתיקי רב, זיהום באגן, פגיעה בשריר הרחם. לכל אחד מהסיבוכים הללו יש פתרון.

לאחר היסטרוסקופיה אבחנתית במרפאה התסמינים הללו חולפים בדרך כלל בתוך שעות עד יממה.
לאחר היסטרוסקופיה ניתוחית בהרדמה התסמינים הללו נמשכים לעתים בין מספר ימים לשבוע-שבועיים בעוצמה הולכת ופוחתת.
אם הכאב חזק ולא מגיב למשככי כאב פשוטים, אם הדימום רב וגורם לחולשה או אם מופיע חום – מומלץ לפנות לבדיקה במוקד או במיון.

לקביעת תור לייעוץ ואבחנה