שרירן רחמי (מוכר גם בשמות – מיומה – Myoma/ ליומיומה – Leiomyoma) הוא גידול שפיר (לא סרטני) של שריר הרחם, והוא תופעה שכיחה מאוד בנשים צעירות, בעיקר בגילאים 30-50.
האבחנה נעשית באמצעות אולטרסאונד אגן והיא מדויקת ב- 99% מהמקרים.
הסבירות שמה שנחשד כשרירן יתברר כגידול ממאיר של שריר הרחם (סרקומה/ ליומיוסרקומה) היא קטנה מאוד (מתחת ל- 1%).
קיימת נטייה גנטית ומשפחתית לשרירנים, ככל הנראה פוליגנית, כך שלא ידוע גן מסוים האחראי לכך.
בגילאי האבחנה הצעירים (30-50) לשרירנים יש נטייה לגדול עם הזמן כתוצאה מפעילות הורמונלית פיזיולוגית של הגוף. לאחר הפסקת הוסת (מנופאוזה) לשרירנים יש נטייה לקטון בהדרגה ולאורך זמן. אם מופיע לראשונה גוש שרירני ברחם לאחר הפסקת הוסת – הוא חשוד, כיוון ששרירני הרחם הם מחלה שמתחילה בגיל צעיר.
התסמינים תלויים במספר מאפיינים של השרירנים – סוג, גודל ומיקום ברחם.
התסמינים העיקריים הם כאב או אי נוחות בבטן התחתונה כתוצאה מגדילת השרירנים, דימום וסתי רב והפרעות שונות במתן שתן וצואה.
התסמינים פוגעים בעיקר באיכות החיים, אך במקרים חריגים עלולים גם לסכן חיים (דימום רב, אבחנה של ממאירות).
חלק קטן מהשרירנים, בגלל מיקומם וגודלם, עלולים להפריע לפריון או להריון, באופן שיקשו על כניסה להריון או יגרמו לסיבוכים במהלך הריון כמו הפלה, לידה מוקדמת, הפרעה בגדילת העובר התוך רחמית או היפרדות שליה.
הטיפול צריך להיות מותאם אישית לפי מאפייני השרירן וגודל הרחם ומשתנים קליניים כמו גיל המטופלת, תכנון משפחה ומצב הבריאות הכללי.
הטיפולים המקובלים נחלקים לתרופתיים וניתוחיים.
התאמת הטיפול נעשית לאחר בדיקה יסודית (כולל אולטרסאונד אגן) וייעוץ פרטני במרפאתו הפרטית של ד״ר גביש.
אין טיפול אחד שמתאים לכל המקרים וחשוב מאוד לדייק הטיפול למטופלת עפ״י המשתנים הקליניים הייחודיים.
למה לבחור בד”ר גביש לניתוח כריתת שרירנים
ד״ר גביש הוא בעל ניסיון רב בטיפול במצבים של רחם שרירני ומבצע את כל סוגי הניתוחים המוכרים לטיפול בבעיה (במספר בתי חולים פרטיים):
בחירת הטיפול (תרופתי או כירורגי) היא אינדיבידואלית, כשהקו המנחה הוא התאמה מדויקת למקרה לטובת בריאות המטופלת.
אם אכן מדובר בשרירן – אין מקום לדאגה. מדובר במחלה שפירה.
עם זאת, גם שרירן שמתגלה בבדיקה שגרתית צריך לעבור בדיקה מקצועית ויסודית ויעוץ בהתאם לגבי השפעותיו האפשריות על הבריאות הנוכחית ועל הבריאות בעתיד, בהתאם לתוכניותייך וציפיותייך.
לא. האבחנה הסונוגרפית (באולטרסאונד) היא בעלת דיוק גבוה. אם השרירן לא גורם לתסמינים ואינו מפריע לפריון והריון (צריך להבין זאת לאחר בדיקה יסודית) מומלץ לנהל מעקב שמרני ולעתים ניתן טיפול תרופתי למיתון קצב הגידלה הצפוי שלו בגיל הפוריות.
ההחלטה על ניתוח להסרת שרירן לפני הריון תלויה במשתנים רבים – סוג השרירן ומיקומו המדויק, גודלו, תסמינים למטופלת. המטרה היא לנסות לצפות את ההשפעה הפוטנציאלית של השרירן על היכולת להרות (בדר״כ שרירנים לא מפריעים לפריון) או על ההריון (סיבוכי הריון עולים מעט ברחמים שרירניים).
אם הבדיקה המקיפה מראה שהשרירן גדול ונמצא במקום שעלול, בשיעור גבוה, להפריע להריון ולגרום לסיבוכים במהלכו – מתקבלת החלטה משותפת עם המטופלת על כריתתו בניתוח. ההחלטה על סוג הניתוח תלויה גם היא במשתנים שלעיל – סוג השרירן, מיקומו וגודלו. האפשרויות הניתוחיות הן בהתאם – היסטרוסקופיה, לפרוסקופיה, כריתה בגישה נרתיקית, כריתה בגישה בטנית פתוחה.
אם נכרת שרירן לקראת הריון מתוכנן מומלץ להמתין מספר חודשים לאחר הניתוח לפני כניסה להריון כדי לאפשר לשריר הרחם להחלים היטב. בנוסף, יש לדון עם המנתח על דרך הלידה המומלצת בהתאם לצלקת הרחמית בעקבות הניתוח, עם נטייה לכיוון של ניתוח קיסרי למניעת קרע עתידי של הרחם במהלך צירים ולידה נרתיקית.
כיוון שמדובר בבעיה מאוד נפוצה, התפתחו שיטות טיפול שונות ורבות בשרירני הרחם כולל השתיים שמופיעות בשאלה.
המידע המחקרי שהצטבר עם השנים הראה שהיעילות של טיפול בגלי קול אולטרסוניים או באמצעות תהודה מגנטית – נמוכה מאוד, ולכן הטיפול הזה לא מומלץ.
לעומת זאת, צנתור של עורקי הרחם הוא אפשרות מקובלת להקטנה של שרירנים גדולים מאוד במטופלות שלא מעוניינות להרות יותר ורוצות להימנע מניתוח. צנתור הוא פעולה זעיר פולשנית לא ניתוחית שבה מבצעים סגירה של עורקי הרחם באמצעות החדרה של סיב דרך המפשעה והזרקה של חומר מיוחד הסוגר כלי דם. כדאי להבין בהקשר הזה, שאספקת הדם לרחם לא נשענת רק על עורקי הרחם, ולכן הרחם לא עובר נמק. הירידה באספקת הדם לרחם מקפחת את אספקת הדם לשרירן, שצפוי להתכווץ בהדרגה לאחר הפעולה
במרפאה של ד”ר עוז גביש, כל מטופלת זוכה לטיפול מקצועי ואישי, המותאם לצרכיה הייחודיים. אנו מחויבים לספק שירות רפואי ברמה הגבוהה ביותר, תוך שמירה על יחס חם ואכפתי לכל אחת ואחת.
© כל הזכויות שמורות למור מרקטינג 2024